ویتامین E

ویتامین E چیست؟

ویتامین E، ویتامینی است محلول در چربی، در بسیاری از غذاهای حاوی چربی و روغن وجود داشته و جزو دسته ای از مواد غذایی است که آنتی اکسیدان ( Antioxidant) نامیـــده می شود.

دانشمندان ویتامین E را در حدود 80 سال قبل کشف کردند اما تنها در دهه گذشته اثر آن به عنوان یک آنتی اکسیدان آشکار شده است.

آنتی اکسیدانها موادی هستند که از سلولهای بدن در برابر آسیبهای مخرب ناشی از رادیکالهای  آزاد حفاظت می کنند. همچنین در برابر عواملی که بر سلامتی بدن تاثیر گذارند نقش حفاظتی داشته و می تواند از پیشرفت بیماریهایی چون سرطان، بیماریهای قلبی، عروقی، بیماریهای التهابی نظیر آرتریت جلوگیری نماید.

از دیگر آنتی اکسیدانهای معروف می توان به ویتامین C و بتا کاروتن اشاره نمود.

ویتامین E دارای هشت شکل یا ایزومر مختلف است که همگی محلول در چربی هستند.

فعالترین شکل یا ایزومر آن آلفا ـ توکوفرول است.

به طول کلی ایزومرهای ویتامین E عبارتند از:

آلفاتوکوفرول ، بتاتوکوفرول ، گاما توکوفرول، دلتا توکوفرول = دسته Tocopherols

آلفا توکوترینول، بتاتوکوترینول، گاماتوکوترینول، دلتاتوکوترینول + دسته Tocotrienols

از ویتامین E دو شکل طبیعی و سنتتیک وجود دارد.

مکانیسم عمل آن در بدن چگونه است؟

محافظت از سلولهای قرمز خون در برابر همولیز

پیش گیری از اکسید شدن ویتامین های A و C، حفاظت از اسیدهای چرب غیر اشباع در برابر اثرات رادیکالهای آزاد

منابع غذایی حاوی ویتامین E کدامند؟

منابع غذایی سرشار از ویتامین E عبارتند از:گندم، جگر، تخم مرغ، خشکبار نظیر فندق، بادام، گردو، سبزیجات با برگ تیره و پهن نظیر اسفناج و کلم، روغن های گیاهی نظیر زیتون، ذرت، سویا ، آفتاب گردان و نیز در سبزیها نظیر شلغم، چغندر ، خردل و مارچوبه

اشکال دارویی آن چیست؟

اشکال دارویی موجود در بازار عبارتند از: کپسول قرص ـ پرل ( pearl) ـ کرم و پمادهای موضعی ـ آمپول

مقدار موردنیاز روزانه ویتامین E چقدر است؟

در صورتی که هر میلی گرم DL_Alpha Tocopherol Acetate معادل 5/1 واحد ویتامین E باشد، میزان نیاز روزانه ویتامین E در افراد با گروههای سنی مختلف در حالت طبیعی به شرح زیر است:

نوزادان

نوزادان زودرس کمتر از سه ماه: 25 واحد

تا 6 ماهگی: 5/4 واحد ( 3 میلی گرم)

12 ـ 7 ماهگی: 6 واحد (4 میلی گرم)

کودکان

3 ـ 1  سال: 9 واحد ( 6 میلی گرم)

8 ـ 4  سال: 5/10 واحد (7 میلی گرم)

13 ـ 9 سال : 5/16 واحد ( 11 میلی گرم)

18 ـ 14 سال: 5/22 واحد ( 15 میلی گرم)

بزرگسالان

5/22 واحد ( 15 میلی گرم)

در خانمهای باردار

کمتر از 18 سال: 5/22 واحد ( 15 میلی گرم) ـ حداکثر میزان مصرف، 800 میلی گرم در روز است.

50 ـ 19 سال: 5/22 واحد ( 15 میلی گرم ) حداکثر میزان مصرف ، 1000 میلی گرم در روز است.

در خانمهای شیرده:

کمتر از 18 سال: 5/28 واحد ( 19 میلی گرم) ـ حداکثر میزان مصرف ، 800 میلی گرم در روز است.

50 ـ 19 سال: 5/28 واحد ( 19 میلی گرم) ـ حداکثر میزان مصرف ، 1000 میلی گرم در روز است.

در افراد مبتلا به کمبود ویتامین E میزان نیاز روزانه با توجه به علت کمبود، توسط پزشک تعیین می گردد.

 

/ 2 نظر / 27 بازدید

1/6/1387 به مناسبت روز پزشک بیت زیرو تقدیم به همه مریضای بیچاره می کنم: تن هیچ کس نیازمند ناز طبیبان مباد وجود هیچ کس آزرده گزند طبیبان مباد {با یه ذره تلخیص و تصرف در بیت اصلی}

ف

خیلی ممنون از اطلاعات شما. موفق باشید و سربلند در دو سرا